Valderrama Conde, María JoséMarquina Díaz, DomingoMartínez Peinado, José2024-06-212024-06-211997-010964-830510.1016/s0964-8305(97)00038-3https://hdl.handle.net/20.500.14352/105163A single yeast strain was isolated from a spoiled contour-des-yeux cream. The deterioration consisted of separation of the oil/water emulsion and a liquid appearance. The yeast was identified as Candida parapsilosis, an opportunistic pathogen associated with nosocomial infections. The biodeterioration effect could be reproduced when this yeast was inoculated onto different cosmetic creams under laboratory conditions: direct inoculation, preservatives inactivated and aged products. The strain was able to grow on some of the compounds of the cosmetic formulations as the sole source of carbon: lipid components, emulsifiers, thickeners, humectants or solvents. It was resistant to butyl paraben and phenoxy ethanol, preservatives used in the cosmetic industry.Se ha aislado una cepa de levadura contaminante de una crema de contorno de ojos. El deterioro observado consistió en la separación de las fases acousa y grasa de la emulsión original, perdiendo así su consistencia cremosa inicial. La levadura fue identificada como Candida parapsilosis, un patógeno oportunista asociado con infecciones nosocomiales. Cuando fue inoculada en cosméticos en condiciones asépticas de laboratorio (inoculación directa, conservantes inactivados y productos envejecidos) se reprodujo el deterioro anteriormente observado. La cepa fue capaz de crecer sobre alguno de los compuestos presentes en las formulaciones de cosméticos utilizándolos como única fuente de carbono: Componentes lipídicos, emulsificantes, espesantes, humectantes o solventes. Tambien se mostró resistente a ciertos conservantes usados en la industria cosmética como: butil paraben y fenoxi etanol.engIsolation, characterization and effect of Candida parapsilosis isolated from a deteriorated cosmeticjournal articlehttps://doi.org/10.1016/S0964-8305(97)00038-3https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0964830597000383restricted access579.66Microbiología (Biología)2414 Microbiología