Person: García De Fernando Minguillón, Gonzalo Doroteo
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First Name
Gonzalo Doroteo
Last Name
García De Fernando Minguillón
Affiliation
Universidad Complutense de Madrid
Faculty / Institute
Veterinaria
Department
Farmacia Galénica y Tecnología Alimentaria
Area
Tecnología de los Alimentos
Identifiers
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- Project number: 236
Item Desarrollo de una práctica integral sobre el diseño, elaboración y comercialización de un alimento obtenido por fermentación a escala semi-industrial(2020) Fernández Álvarez, Manuela; Gilabert Santos, Juan Antonio; García De Fernando Minguillón, Gonzalo Doroteo; Selgas Cortecero, María Dolores; Fernández Álvarez, Leonides; Cabeza Briales, María Concepción; Orgaz Martín, Belén; Guerrero Moreno, Andrés; Lucas López, Juan Raúl; Marty Poncini, Lorena; Estebas Elizo, Víctor JuanEste documento contiene la memoria final del proyecto de innovación docente "Desarrollo de una práctica integral sobre el diseño, elaboración y comercialización de un alimento obtenido por fermentación a escala semi-industrial", llevado a cabo en el curso 2018-19. En la memoria se describen los resultados obtenidos en el desarrollo de este proyecto, cuyo objetivo ha sido implementar una práctica para que los estudiantes del Grado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos llevaran a cabo el diseño y la elaboración de cerveza en condiciones similares a las reales en la industria alimentaria. El proyecto se ha incluido dentro de las actividades de la asignatura optativa "Tecnología Enológica y de Otras Bebidas Alcohólicas", que se imparte en el cuarto curso del Grado. - Project number: 170
Item De la granja a la comercialización: Una estrategia de integración en Ciencia y Tecnología de los Alimentos (CYTA)(2022) Cambero Rodríguez, María Isabel; Isabel Redondo, Beatriz; Pérez Sen, Raquel; Olivares Moreno, Álvaro; Pérez Cabal, María De Los Ángeles; Fernández Álvarez, Leonides; Arroyo Pardo, Eduardo; Aguado Ramo, Juan Antonio; Aguilar Jaime, María Victoria; Alonso Monge, Rebeca María Del Mar; Arias López, Patricia; Blanco Flores, María Dolores; Cabeza Briales, María Concepción; Cabezas Albéniz, Almudena; Calahorra Fernández, Felipe José; Cervantes Navarro, Isabel; Orozco Arias, David de; Díaz Díaz Chirón, María Teresa; Díez Romera, Mariano; Fernández Álvarez, Manuela; Ferreira García-Osorio, Andrea; Fuente Vázquez, Jesús De La; Gamonal Martos, Miriam; García Álvarez, Andres; García De Fernando Minguillón, Gonzalo Doroteo; González Aguilera, Guillermo; González De Chávarri Echániz, Elisabeth; Herranz Hernández, María Beatriz; Justo Ruiz, Carolina; López Bote, Clemente José; López Parra, Ana María; Martín Amores, Ruth; Mateos-Aparicio Cediel, Inmaculada; Monteoliva Díaz, Lucía; Orgaz Martín, Belén; Ortiz Vera, Luis Tomás; Radu Selea, Alexandra Andrea; Ramos Cervantes, Ana María; Rebolé Garrigós, Almudena; Rodríguez Fernández, Carmina; Rodríguez Peña, José Manuel; Salazar Hijosa, Raúl; Santos Arnaiz, Carlos; Santos López, Sergio; Sanz Gonzalez, Javier; Torrecilla Velasco, José Santiago; Velasco De Diego, Raquel; Velasco Villar, SusanaIntegración de la Granja Docente de Veterinaria en las actividades prácticas del Grado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos; creación de una plataforma virtual como herramienta de coordinación de la producción-elaboración y comercialización de productos. Item Characterization of damage on Listeria innocua surviving to pulsed light: Effect on growth, DNA and proteome(International Journal of Food Microbiology, 2018) Aguirre, Juan Salvador; García De Fernando Minguillón, Gonzalo Doroteo; Hierro Paredes, Eva; Fernández Hospital, Xavier; espinosa, irene; Fernández Álvarez, ManuelaThe effect of pulsed light treatment on the lag phase and the maximum specific growth rate of Listeria innocua was determined in culture media at 7 °C. Fluences of 0.175, 0.350 and 0.525 J/cm2 were tested. The lag phase of the survivors increased as fluence did, showing significant differences for all the doses; an 8.7-fold increase was observed at 0.525 J/cm2. Pulsed light decreased the maximum specific growth rate by 38% at the same fluence. Both parameters were also determined by time-lapse microscopy at 25 °C in survivors to 0.525 J/cm2, with an increase of 13-fold of the lag phase and a 45% decrease of the maximum specific growth rate. The higher the fluence, the higher the variability of both parameters was. To characterize pulsed light damage on L. innocua, the formation of dimers on DNA was assessed, and a proteomic study was undertaken. In cells treated with 0.525 J/cm2, cyclobutane pyrimidine dimers and pyrimidine (6–4) pyrimidone photoproducts were detected at 5:1 ratio. Pulsed light induced the expression of three proteins, among them the general stress protein Ctc. Furthermore, treated cells showed an up-regulation of proteins related to metabolism of nucleotides and fatty acids, as well as with translation processes, whereas flagellin and some glucose metabolism proteins were down-regulated. Differences in the proteome of the survivors could contribute to explain the mechanisms of adaptation of L. innocua after pulsed light treatment.