Person:
Romero De Ávila Hidalgo, María Dolores

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First Name
María Dolores
Last Name
Romero De Ávila Hidalgo
Affiliation
Universidad Complutense de Madrid
Faculty / Institute
Veterinaria
Department
Farmacia Galénica y Tecnología Alimentaria
Area
Tecnología de los Alimentos
Identifiers
UCM identifierORCIDScopus Author IDWeb of Science ResearcherIDDialnet IDGoogle Scholar ID

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Item
    Breaking strength of dry fermented sausages and their correlation with texture profile analysis (TPA) and physicochemical characteristics.
    (Meat Science, 2007) Herrero Herranz, Ana María; Ordóñez Pereda, Juan Antonio; Romero De Ávila Hidalgo, María Dolores; Herranz Hernández, María Beatriz; Hoz Perales, Lorenzo De La; Cambero Rodríguez, María Isabel
    In order to assess its usefulness for monitoring textural properties of dry fermented sausages (chorizo, salchichon, salami, fuet and mini-fuet) the determination of breaking strength (BS) was evaluated. Texture profile analysis (TPA) and physico-chemical measurements (pH, aw, dry matter, fat content) were also performed. The BS determined by tensile test and TPA analysis produced complementary information that allowed these meat products to be grouped according to four different textural profiles. These profiles were characterized (p<0.05) by the values of BS, hardness, adhesiveness, cohesiveness and springiness. Multivariate analysis confirmed that BS and TPA parameters were correlated significantly (p<0.00005). On basis of these results, TPA parameters could be used to construct regression models to predict BS and therefore, to obtain a more complete textural property description of the dry fermented sausages. The resulting regression model was BS=-0.777+0.728∗adhesiveness-16881∗cohesiveness+1884.61∗springiness+0.042∗hardness (R(2)=0.634, p<0.00005).
  • Item
    Establecimiento del tamaño de raciones de consumo de frutas y hortalizas para su uso en guías alimentarias en el entorno español: propuesta del Comité Científico de la Asociación 5 al día
    (Revista Española De Nutrición Humana Y Dietética, 2019) Russolillo Femenías, Giuseppe; Baladia, Eduard; Moñino Gómez, Manuel; Marques Lopes, Iva; Farran Codina, Andreu; Bonany Rocas, Joan; Gilabert, Victoria; Astiasarán Anchía, Iciar; Raigón Jiménez, María Dolores; Martínez Hernández, José Alfredo; Ballesteros Arribas, Juan Manuel; Miret, Francesc; Palou Oliver, Andreu; Polanco Allué, Isabel; Rodríguez Artalejo, Fernando; Martínez, Nuria; Romero De Ávila Hidalgo, María Dolores; Torija Isasa, Esperanza
    Introducción Las raciones de consumo son cantidades estándar de alimentos o bebidas sugeridas para asesorar sobre la cantidad de alimento a consumir para preservar un estado de salud adecuado. El objetivo principal de este trabajo es establecer los tamaños de ración de consumo de frutas y hortalizas (FH) para uso en guías alimentarias. Material y Métodos Se adaptó la metodología de la United States Department of Agriculture (USDA) para el establecimiento de los tamaños de ración de consumo para guías, y la del Sistema de Intercambios. Se recopilaron datos de porción reportados en encuestas y calibres comunes en el mercado, se ajustó a cantidades de alimento fácilmente reconocibles y con equivalencia de nutrientes clave y se evaluó el grado de cumplimiento de los objetivos de salud pública para el consumo de FH. Resultados Los tamaños de porción típicamente reportados en encuestas españolas son escasos y poco homogéneos, y no se encontraron datos publicados en revistas científicas sobre los calibres. Las guías alimentarias españolas, a pesar de mostrar un rango de tamaño de ración para FH no aseguran que sean intercambiables ni especifican el método para llegar a las mismas. La ración de hortalizas obtenida ha sido de 139,44g (DS:±21,98; CV:0,16), de 137,68g (DS:±49,61; CV:0,36) para frutas y 28,00g (DS:±7,53; CV:0,27) para frutas desecadas. Conclusiones Con las raciones establecidas, el mensaje “consume al menos 5 raciones entre FH al día” permitiría alcanzar los objetivos de Salud Pública para FH establecidos en 600g (peso neto)/persona/día. Se recomienda a la Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) que use esta misma metodología para el establecimiento de raciones en el resto de grupos de alimentos que configuran la Guía Dietética Basada en Alimentos para la población española.
  • Item
    Effect of fatty acid composition and positional distribution within the triglyceride on selected physical properties of dry-cured ham subcutaneous fat
    (Meat Science, 2015) Segura Plaza, José Francisco; Escudero Portugués, Rosa María; Romero De Ávila Hidalgo, María Dolores; Cambero Rodríguez, María Isabel; López Bote, Clemente José
    Analysis of fatty acid (FA) positional distribution within the triglyceride (TG) and selected physical properties of dry-cured ham subcutaneous fat (SF) were carried out. The slip point (SP) of the SF was related to the concentration and positional distribution of FA. When C16:0 was in Sn-2, the SP depended on the FA present in Sn-1,3. Hardness was related to the FA concentration in external positions of TG. A significant direct linear correlation between hardness against C18:0, SFA and average chain length (ACL) and inverse against C18:1, C18:2 and PUFA and unsaturation index (UI) in external positions was found. Adhesiveness was related to SFA, C16:0, C18:0, C18:1, MUFA, UI and ACL exclusively in Sn-2 position. A different role of FA in Sn-2 and Sn-1,3 positions on SP and texture properties of fat was found
  • Item
    Game meat and high-resolution magic angle spinning nuclear magnetic resonance spectroscopy: a traditional foodstuff versus a novel analysis technology
    (Animal Frontiers, 2023) Segura Plaza, José Francisco; Remiro Yagüe , Víctor; Romero De Ávila Hidalgo, María Dolores; Villa Valverde, Palmira; Castejón Ferrer, David; Santos Arnaiz, Carlos; Cambero Rodríguez, María Isabel
    Implications - The inclusion of game meat could diversify the meat market; hence, carcass merit and meat quality parameters must be standardized to ensure consumers’ requirements. - Enhancing both consistency and accuracy on game meat quality parameters implies the implementation of new technologies. - The metabolic profile of game meat obtained by High-Resolution Magic Angle Spinning Nuclear Magnetic Resonance (HR-MAS NMR) Spectroscopy together with multivariate analysis is a powerful tool to characterize game meats according to the species of origin.