Person:
Tenorio Sanz, María Dolores

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Profile Picture
First Name
María Dolores
Last Name
Tenorio Sanz
Affiliation
Universidad Complutense de Madrid
Faculty / Institute
Farmacia
Department
Nutrición y Ciencia de los Alimentos
Area
Nutrición y Bromatología
Identifiers
UCM identifierScopus Author IDWeb of Science ResearcherIDDialnet ID

Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Item
    Okara. A Soybean By-Product with Interesting Properties in Nutrition and Health
    (Phytochemicals in Soybeans, 2022) García Alonso, María Alejandra; Mateos-Aparicio Cediel, Inmaculada; Tenorio Sanz, María Dolores; Villanueva Suárez, María José; Redondo Cuenca, Araceli
    The environmentally friendly disposal of these residues is a major challenge for the industry. Okara is the residue of soybean milling after extraction of the aqueous fraction used for producing tofu and soy drink. Most of the articles are aimed at a better understanding of this by-product with a high interest in its nutritional composition, the presence of bioactive compounds, and its use as a potential new ingredient. The statistical data on production worldwide of okara is easily available. The production worldwide of okara is estimated to be more than four million tons, most of which is produced by Asian countries including Japan, Korea, China, and Singapore. In general, in the process soybeans are first soaked in water to allow complete hydration of the protein and other components. The amount of water that is added, the time, and the temperature of this step will depend on soybean variety which depends on the climate, soil composition, agricultural methods, among other factors.
  • Item
    Project number: 88
    Trivializando con los alimentos
    (2017) Mateos-Aparicio Cediel, Inmaculada; Pérez Rodríguez, María Luisa; Redondo Cuenca, Araceli; Tenorio Sanz, María Dolores; Villanueva Suárez, María José
  • Item
    Influence of high‐pressure processing on nutritional composition and bioactive compounds of Phaseolus coccineus L
    (Journal of Food Science, 2022) Redondo Cuenca, Araceli; Martín Pedrosa, Mercedes; Tenorio Sanz, María Dolores; García Alonso, María Alejandra; Alvarado López, Alejandra N.
    The influence of high-pressure processing (HPP) prior to cooking on nutritional composition and bioactive compounds content of four varieties of Phaseolus coccineus L. was studied. Cooking and HPP+C increased the protein content. However, minerals, total carbohydrates, ciceritol and α-galactosides were reduced. Fat was not affected by cooking but decreased after HPP+C. For dietary fiber, the behavior observed was different depending on the sample and the treatment applied. HPP+C could be considered a good processing technology to retain the advantageous lower myo-inositol phosphates isoforms and supply prebiotic oligosaccharides. The trypsin inhibitors activity was lower in the cooked and HPP+C samples; however, there were no significant differences between both thermal treatments. Thus, HPP+C reduced cooking time and preserving or improving the nutritional composition of the beans and their bioactive compounds content.
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    Project number: 433
    Mejora del aprendizaje universitario mediante una estrategia dinámica-docente que incluye el desarrollo de un videoclip para facilitar el conocimiento adquirido y la enseñanza colaborativa
    (2021) Villanueva Suárez, María José; Tenorio Sanz, María Dolores; Redondo Cuenca, Araceli; Mesías García, Marta; Alonso Estéban, José Ignacio
    En el proyecto desarrollado durante el presente curso, se ha tratado de implementar una estrategia activa innovadora basada en la adquisición de competencias transversales. Consta de una primera fase en la que a partir de la entrega al alumno de una serie de tareas dinámicas se le trata de motivar en la mejora del aprendizaje mediante la entrega en formato videoclip (ABV) previa realización de un guion que es corregido por el profesor. En la segunda fase aplicada a grupos numerosos en los que la participación fue escasa se realizaron tutorías interactivas personalizadas que permitieron el seguimiento del progreso en el aprendizaje de la asignatura, en la asimilación y relación de los contenidos de forma que mejorasen la gestión del conocimiento. Pese a las dificultades que han existido en este curso, las encuestas de opinión de los alumnos sobre la estrategia innovadora aplicada, han mostrado un elevado nivel de satisfacción.
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    Project number: 65
    Jornadas Científicas sobre: “Técnicas analíticas utilizadas para la determinación de nutrientes y fitoquímicos de importancia clínica y alimentaria”
    (2016) Rodriguez Rodriguez, Elena; Sánchez-Paniagua López, Marta; López Ruiz, María Beatriz; Hervás Pérez, Juan Pablo; Andrés Carvajales, Pedro; Mateos-Aparicio Cediel, Inmaculada; Tenorio Sanz, María Dolores; Redondo Cuenca, Araceli; Aparicio Vizuete, Aranzazu; Navia Lombán, Beatriz; López Sobaler, Ana María; Ortega Anta, Rosa María
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    Project number: 5
    Estrategias metodológicas enfocadas a la mejora del aprendizaje en estudiantes con diversidad
    (2018) Sánchez-Paniagua López, Marta; López Ruiz, María Beatriz; Sevilla Sierra, María Paz; Rueda Rodríguez, María Del Carmen; Molina Santos, Marina Mercedes; Mateos-Aparicio Cediel, Inmaculada; Redondo Cuenca, Araceli; Tenorio Sanz, María Dolores; Rodrigo Martín, Rosa; Aragoneses Velasco, Laura; López Salvador, Alba; Cervero Frías, Verónica; Urquía Fermosell, Carlos
    Diseño y desarrollo de estrategias metodológicas que faciliten el aprendizaje de los estudiantes en general y que permitan a los estudiantes con diversidad funcional la integración y participación en el proceso de aprendizaje, que refuercen su inclusión y que favorezcan la adquisición de competencias.