Significance of Aspergillus nigeraggregate species as contaminants of food products in Spain regarding their occurrence and their ability to produce mycotoxins

dc.contributor.authorGil-Serna, Jessica
dc.contributor.authorGarcía-Díaz, Marta
dc.contributor.authorVázquez, Covadonga
dc.contributor.authorGonzález Jaén, María Teresa
dc.contributor.authorPatiño Álvarez, Belén
dc.date.accessioned2023-06-17T13:28:36Z
dc.date.available2023-06-17T13:28:36Z
dc.date.issued2019-02-26
dc.description.abstractThe Aspergillus niger aggregate contains 15 morphologically indistinguishable species which presence is related to ochratoxin A (OTA) and fumonisin B2 (FB2) contamination of foodstuffs. The taxonomy of this group was recently reevaluated and there is a need of new studies regarding the risk that these species might pose to food security. 258 isolates of A. niger aggregate obtained from a variety of products from Spain were classified by molecular methods being A. tubingensis the most frequently occurring (67.5%) followed by A. welwitschiae (19.4%) and A. niger (11.7%). Their potential ability to produce mycotoxins was evaluated by PCR protocols which allow a rapid detection of OTA and FB2 biosynthetic genes in their genomes. OTA production is not widespread in A. niger aggregate since only 17% of A. niger and 6% of A. welwitschiae isolates presented the complete biosynthetic cluster whereas the lack of the cluster was confirmed in all A. tubingensis isolates. On the other hand, A. niger and A. welwitschiae seem to be important FB2 producers with 97% and 29% of the isolates, respectively, presenting the complete cluster. The genes involved in OTA and FB2 were overexpressed in producing isolates and their expression was related to mycotoxin synthesis.
dc.description.abstractEl grupo de especies del agregado de Aspergillus niger incluye importantes hongos contaminantes de alimentos que suponen un grave riesgo para la seguridad alimentaria debido a su capacidad de producir micotoxinas como la ocratoxina A o fumonisina B2, dos posibles carcinógenos humanos. En este trabajo, hemos estudiado en profundidad cual es la incidencia de estas especies en los productos alimentarios más frecuentemente contaminados por micotoxinas en España y su potencial capacidad para producir micotoxinas. La especie más frecuentemente detectada fue A. tubingensis con más de un 65% de los aislamientos en prácticamente todos los alimentos analizados. Sin embargo, ninguna de las cepas analizadas es potencial productora de ninguna de las toxinas ya que no presenta los genes de producción en su genoma. Por otro lado, A. niger y A. welwitschiae fueron aislados menos frecuentemente pero la mayoría sí son potenciales productores de toxinas y, por tanto, su presencia en alimentos debe ser tenida en cuenta para establecer medidas de control efectivas.
dc.description.departmentDepto. de Genética, Fisiología y Microbiología
dc.description.facultyFac. de Ciencias Biológicas
dc.description.refereedTRUE
dc.description.sponsorshipMinisterio de Ciencia e Innovación (MICINN)
dc.description.statuspub
dc.eprint.idhttps://eprints.ucm.es/id/eprint/57051
dc.identifier.doi10.1016/j.fm.2019.02.013
dc.identifier.issn1095-9998
dc.identifier.officialurlhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002018308360?via%3Dihub
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14352/13578
dc.journal.titleFood Microbiology
dc.language.isoeng
dc.page.final248
dc.page.initial240
dc.publisherElsevier
dc.relation.projectID(AGL 2014-53928-C2-2-R); (BES-2015-074533)
dc.rights.accessRightsrestricted access
dc.subject.cdu575
dc.subject.cdu579
dc.subject.keywordOchratoxin A
dc.subject.keywordFumonisins
dc.subject.keywordFood safety
dc.subject.keywordSection Nigri
dc.subject.ucmGenética
dc.subject.ucmMicrobiología (Biología)
dc.subject.unesco2409 Genética
dc.subject.unesco2414 Microbiología
dc.titleSignificance of Aspergillus nigeraggregate species as contaminants of food products in Spain regarding their occurrence and their ability to produce mycotoxins
dc.typejournal article
dc.volume.number82
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationc6e49c5c-cd3d-4aa3-b582-4a5221825dc0
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