Aviso: para depositar documentos, por favor, inicia sesión e identifícate con tu cuenta de correo institucional de la UCM con el botón MI CUENTA UCM. No emplees la opción AUTENTICACIÓN CON CONTRASEÑA
 

Juvenal, Horacio y el uso de contenidos culinarios en la sátira : el tópico del «tenuis victus»

dc.contributor.authorEgea Carrasco, Adolfo
dc.date.accessioned2024-11-28T19:15:00Z
dc.date.available2024-11-28T19:15:00Z
dc.date.issued2019
dc.description.abstractThis paper examines the treatment of gastronomic contents in satire, especially when they are linked with the topic of the «tenuis victus» or ‘simple life’. After briefly reviewing the possible influences of Greek gastronomic poetry on culinary satires, we focus on Horace’s satire 2.2 and Juvenal’s 11th satire both having the «tenuis victus» as the main theme. The treatment of the topic is compared with Furius Bibaculus’ fragment 1 Blänsdorf. Finally, the question of the philosophical value of the motive as it appears in these poems is discussed.
dc.description.departmentDepto. de Filología Clásica
dc.description.facultyFac. de Filología
dc.description.refereedTRUE
dc.description.statuspub
dc.identifier.citationEgea, Adolfo. «Juvenal, Horacio y el uso de contenidos culinarios en la sátira: el tópico del "tenuis victus"». Ítaca : Quaderns Catalans de Cultura Clàssica, n.o 34, 2019, pp. 99-115. revistes.iec.cat, https://revistes.iec.cat/index.php/ITACA/article/view/103051.003.
dc.identifier.doi10.2436/20.2501.01.8
dc.identifier.essn2013-9519
dc.identifier.issn0213-6643
dc.identifier.officialurlhttps://revistes.iec.cat/index.php/ITACA/article/view/103051.003
dc.identifier.relatedurlhttps://revistes.iec.cat/index.php/ITACA/index
dc.identifier.relatedurlhttps://revistes.iec.cat/
dc.identifier.relatedurlhttps://www.iec.cat/
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14352/111214
dc.issue.number34
dc.journal.titleÍtaca : Quaderns Catalans de Cultura Clàssica
dc.language.isospa
dc.page.final115
dc.page.initial99
dc.publisherInstitut d'Estudis Catalans
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.accessRightsopen access
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.subject.cdu821.14
dc.subject.keywordSatire
dc.subject.keywordGastronomy
dc.subject.keyword«Tenuis victus»
dc.subject.keywordPhilosophy
dc.subject.ucmFilología latina
dc.subject.unesco5701.07 Lengua y Literatura
dc.subject.unesco5506.13 Historia de la Literatura
dc.subject.unesco6202 Teoría, Análisis y Crítica Literarias
dc.titleJuvenal, Horacio y el uso de contenidos culinarios en la sátira : el tópico del «tenuis victus»
dc.typejournal article
dc.type.hasVersionVoR
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication6d0ae30a-ff1c-45fb-8780-8a8d67a969b3
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery6d0ae30a-ff1c-45fb-8780-8a8d67a969b3

Download

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Docta_00000019.pdf
Size:
340.02 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

Collections