Person:
Sánchez-Paniagua López, Marta

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First Name
Marta
Last Name
Sánchez-Paniagua López
Affiliation
Universidad Complutense de Madrid
Faculty / Institute
Farmacia
Department
Química en Ciencias Farmacéuticas
Area
Química Analítica
Identifiers
UCM identifierORCIDScopus Author IDWeb of Science ResearcherIDDialnet ID

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Item
    Project number: 185
    ¿Y si nos escapamos de manera virtual? Hacia la virtualización de las "escape rooms"
    (2021) Mateos-Aparicio Cediel, Inmaculada; Sánchez-Paniagua López, Marta; López Ruiz, María Beatriz; Rueda Rodríguez, María del Carmen; García Alonso, María Alejandra; Molina Santos, Marina Mercedes; Moreno Guzmán, María; Pérez Rodríguez, María Luisa; Raggio Quilez, José; Sevilla Sierra, María Paz; González Aguilera, Guillermo; Gonzalez de Toro, Teresa Almudena; Jiménez de la Peña, Rocío Teresa
  • Item
    Edible plant by-products as source of polyphenols: prebiotic effect and analytical methods
    (Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2022) García Alonso, María Alejandra; Sánchez-Paniagua López, Marta; Manzanares-Palenzuela, C. Lorena; Redondo Cuenca, Araceli; López Ruiz, María Beatriz
    Polyphenols with high chemical diversity are present in vegetables both in the edible parts and by-products. A large proportion of them remains unabsorbed along the gastrointestinal tract, being accumulated in the colon, where they are metabolized by the intestinal microbiota. These polyphenols have been found to have “prebiotic-like” effects. The edible plant industry generates tons of residues called by-products, which consist of unutilized plant tissues (peels, husks, calyxes and seeds). Their disposal requires special and costly treatments to avoid environmental complications. Reintroducing these by-products into the value chain using technological and biotechnological practices is highly appealing since many of them contain nutrients and bioactive compounds, such as polyphenols, with many health-promoting properties. Edible plant by-products as a source of polyphenols highlights the need for analytical methods. Analytical methods are becoming increasingly selective, sensitive and precise, but the great breakthrough lies in the pretreatment of the sample and in particular in the extraction methods. This review shows the importance of edible plant by-products as a source of polyphenols, due to their prebiotic effect, and to compile the most appropriate analytical methods for the determination of the total content of phenolic compounds as well as the detection and quantification of individual polyphenols.
  • Item
    Project number: 118
    "Escape Seminar": Escápate del seminario
    (2020) Mateos-Aparicio Cediel, Inmaculada; Sánchez-Paniagua López, Marta; García Alonso, María Alejandra; López Ruiz, María Beatriz; Molina Santos, Marina Mercedes; Moreno Guzmán, María; Raggio Quilez, José; Rueda, María del Carmen; Sevilla Sierra, María Paz; Bodas Folguera, Cristina; Jimenez de la Peña Armada, Rocio Teresa
    Las "escape room" son juegos de equipo para "escapar" de una sala o una sala virtual. Esta sala está llena de desafíos que se deben superar para ganar (escapar) dentro de un límite de tiempo determinado. Debido a que la enseñanza tradicional está causando problemas en torno a la motivación y el compromiso, y muchos estudiantes la perciben como ineficaz y aburrida, el uso de juegos educativos es muy prometedor porque son una herramienta de enseñanza para mejorar las habilidades no cognitivas, como la resolución de problemas y la colaboración. y comunicación. Los juegos tienen un notable poder motivador debido al uso de una serie de mecanismos que alientan a las personas a participar en ellos, a menudo sin ninguna recompensa, solo por la satisfacción de jugar y la posibilidad de ganar. En el curso 2019-2020, hemos desarrollado actividades basadas en el concepto de la "escape room" en las asignaturas: "Ciencia y Análisis de agua y bebidas" del Grado en Ciencia y Tecnología de Alimentos, "Química Analítica I" y "Físico-Química Farmacéutica" del Grado de Farmacia y “Química” del Grado en Óptica y Optometría de la Universidad Complutense de Madrid. Para el desarrollo del proyecto, todas las características y el progreso de las diferentes fases del seminario de la "escape room" se informaron en el primer día de clase y a través de la plataforma del Campus Virtual. Los estudiantes se agruparon (5-7 personas / grupo) y nombraron un portavoz que fue responsable de responder los retos de la actividad. Al final de esta acción, los estudiantes respondieron voluntariamente a las encuestas Likert para evaluar sus implicaciones y su percepción sobre su aprendizaje, trabajo en equipo y si les gustó la actividad propuesta.